BILDER FRÅN TIDEN DÅ VI BYGGDE HUSET OCH SENARE
Klicka på en bild för att se en större.
Under 2019 har vi skapat ett underlag för ett litet växthus och monterat detta.

2019-09-05 Vi har kompletterat vår solcellsanläggning med ytterligare 21 paneler. Dessa är på 300 W vardera (20% bättre än de tidigare). Vi räknar att hela anläggningen kommer att producera totalt 11 000 kWh per år. Därmed är vi självförsörjande på el. Det inkluderar laddning av vår elbil.

1/11 2015 Under hösten har vi kompletterat garaget med ett skärmtak för att kunna förvara mer ved. Vedskjulet är helt fullt och vi kommer att hugga ner fler träd i vinter. 1/11 2015 Vi har sett ett behov av att ha en upplagsplats för sand och jord och eventuellt annat material. Vi har löst det med att skapa en plattbelagd yta i anslutning till garageinfarten. Samtidigt har vi förlängt planteringen till höger.

2/2 2014 Första dagen i år med dagsmeja. I går var solcellspanelerna helt snötäckta. Idag har den mesta snön smält bort på panelerna. Man kan också se att den börjar smälta på övre delen av solpanelerna för varmvattnet tack vare solreflexerna från de vertikala solcellspanelerna. Ännu så länge står solen för lågt för att ge någon vidare effekt på solcellerna på taket.

15/12 2013 En solcellsanläggning med lite över 60 m2 paneler har vi låtit Nordic Solar installera på husets sydsida. Vi har 9 stycken stående paneler på väggen mellan det flacka och det branta taket. På taket ovanför vardagsrummet ligger det 28 paneler. Varje panel är på 250 W. Om beräkningarna stämmer skall solcellerna ge nästan 8 000 kWh om året. Det kommer i princip att täcka vårt årsbehov.

3/6 2013 Äntligen har Anders blivit färdig med skärmtaket över tvättstugeentrén. Trädgården tar sig trots den långa och kalla vintern. Sakta men säkert breder Stefanandran breder ut sig så den snart täcker sluttningen mellan terrassen och gräsmattan.

13/5 2012 Anders har murat en kompost av lättklinker med två fack och gjort lock av överblivet trallvirke. I botten har vi perforerad plåt som vilar på stenar. Framsidan har hål för vattenavrinning.

Så här ser den ut efter ett par veckor

27/4 2012 Vi har lagt ut en gräsmatta, inte så stor men trevlig att ha.

Januari 2012 Hösten har ägnats åt att göra färdigt (nästan!) garaget invändigt. Vi har byggt ett loft för virke och panelat mm. Elektrikern har kompletterat med infällda LED-armaturer. Han har också satt in separata mätare för garage, värmekablar, varmvatten och ventilationsaggregatet (värmebatteriet). Vi redovisar nu elförbrukningen detaljerat månadsvis.

Strax innan frosten kom hann vi, med hjälp av Sören  stensätta garageinfarten och gångar runt huset. På trädgårdssidan gjorde vi en trappa ner till det som i framtiden skall bli gräsmatta.

11/7 2011 "Byggmästaren" har varit lat några månader, men nu har vi kommit igång med markplaneringen. Vi har därmed också kunnat bygga en ordentlig altan i nivå med vardagsrumsgolvet.

Det utskjutande taket ger både skydd för regn och sol. Invändigt i det senare fallet! Det är så skönt att kunna sitta ute även när det faller ett lätt sommarregn.

För tillfället färdigställer vi garaget invändigt. Det är just nu packat med allsköns byggmaterial, verktyg och sånt som vi inte kan placera ännu.

27/3 2011 Vi flyttade in för ett par veckor sedan och börjar så smått komma i ordning. Det återstår en del byggarbete och uppackning och sortering av alltför många prylar vi samlat på oss (någon som inte känner igen sig?). Vi trivs strålande bra med den öppna planlösningen, rymden i husets centrala del och förstås utsikten. Byggherren/arkitekten mår när leverantörer, hantverkare och vänner kommer och talar om att vi har ett fantastiskt hus!

Även om vi inte vill ha så hög inomhustemperatur kändes det något svalt till en början. Nu är huset uppvärmt och temperaturen ligger generellt någon grad högre. När solen lyser stiger temperaturen med 2 - 3 grader. Nätterna har varit svala med frostgrader nästan varje natt.

Bilderna visar biblioteket, vyn från sängkammaren, galleriet (balkongen), gästrummet på övervåningen och vårt sovrum. Genom fönstret i sovrummet kan du/vi se vårt gamla hus. Glaset i trappan är en fullträff.

   

20/2 2011 Vi skall fira födelsedag i nya huset trots att det återstår en del målning och alla lister inte är på plats. Mika håller fortfarande på med fönsternischerna. På onsdag kommer glasmästaren för att montera glasskivorna i trappa och räcken.

Vi längtar efter att kunna flytta in med alla prylar. Det har känts som vi har mycket plats, men eftersom garaget inte är färdigt kan vi inte utnyttja det utrymmet som vi skulle behöva.

19/1 2011 Vi skulle gräva fram vattenslangen för att göra en stickledning till en utvändig vattenpost. Stefan fick ta den lilla grävmaskinen för att kunna komma mellan husen.

21/1 2011 Peter och Magnus satte ihop trappan. Stegen och handledarna är av ek och vangstycken och stolpar är målade i en ljusgrå kulör. Kaminen är inplastad, men skall installeras på måndag.

31/12 2010 Vintern har varit den kallaste på över 100 år - men vacker! Med sina vitriolmålade fasader smälter huset väl in i skogsmiljön. De röda fönstersnickerierna ger den lilla färgklick som behövs.

Inomhus är det fortfarande rörigt med arbete överallt innan den tänkta inflyttningen i februari.

31/12 2010 Utrustningen i apparatrummet tar en ansenlig plats. Där skall rymmas den stora ackumulatortanken på 750 liter, expansionskärl dels till tanken, dels till solpanelerna, hydrofor och vattenfilter. Installatörerna är mycket nöjda med att vi reserverat tillräckligt utrymme. Det är de inte riktigt vana vid.

Tanken kommer att isoleras med 180 mm mineralull.

Till höger på bilden skymtar installationsschaktet till bottenvåningen.

18/11 2010 Ventilationsaggregatet är på plats och kanaldragningarna i stort sett klara. Köksinredningen är delvis monterad, men kaklet i fönsternischen och mellan bänk- och väggskåp skall fogas innan resterande bänkskåp med spishäll, spisfläkt och diskbänk kan monteras. 10/12 2010 Det blir vägghängda toalettstolar i dusch och WC. Våtrumstätningen är gjord så att alla ledningar med kopplingar ligger innanför tätskiktet. Närmast skall VS-firman göra färdig den installationen och därefter sätter vi på gipsskivor, kaklar och sätter in inspektionsluckor.

I duschrummet blir det en meterhög installationsvägg, men mellan toaletten och köket ett helt schakt för vatten, el och avlopp.

9/10 2010 Huset ser mycket färdigare ut när takpannorna blivit utlagda. Ännu så länge bara på norrsidan i väntan på att plåtslagaren skall ha satt upp hängrännor på sydsidan. 18/11 2010 Under den senaste månaden har det varit mycket arbete på olika delar i huset. Utsidan är i princip klar och för närvarande är det ytmaterialen i våtrummen som är högprioriterade. Ove justerar fallet mot golvbrunnen i tvättstugan.

9/10 2010 Med hjälp av Kaisa och Rolf har vi spikat upp innertaket i vardagsrummet idag.  Eftersom höjden växer från drygt 3 meter till 4½ var vi spända på hur vi skulle klara det. Det visade sig att vi kunde arbeta med hela längder om nästan 4,5 meter. En och annan bräda trilskades, men i stort sett gick det bra. Det är skönt att vi använder färdigmålad Siljan-panel. Nu slipper vi spackling och målning. Rummet känns mycket mer färdigt, som vi skall visa på bilder när vi fått upp all väggpanelen.

Den senaste månaden har vi arbetat än här än där. Inomhus och utomhus om vartannat. Inget blir helt färdigt, men bygget framskrider någorlunda enligt våra förhoppningar.

Det är svårt att få till bilder som visar hur det kommer att ta sig ut invändigt. Bilden till höger visar entrén med Höganäs klinker på golvet. Innertaket och nischerna (fönster och ytterdörr) är inte klara - och naturligtvis inte golvlisterna.

I morgon skall vi börja lägga ut takpannorna på norrsidan.

29/8 2010 Ostfasaden är också klar.  
13/8 2010 I våtutrymmena och i entrén har vi byggt upp med EPS-betong (betong med ballast av cellplastkulor) för att komma i nivå med golven i övriga rum. Ovanpå denna har vi flytspackel. Patrik är mycket noggrann när han flytspacklar så vi skall få rätt fall mot golvbrunnen i duschen. Det blir en helt jämn och slät yta att sedan lägga klinker på.
7/8 2010 Beroende på vädret jobbar vi inne eller ute. Inomhus kan vi just nu lägga golv på bottenvåningen. Det blir ekparkett lagd på 50 mm cellplastskivor (flytande golv) i alla rum utom våtrummen och vindfånget. Utomhus färdigställer vi fasaderna och taket. 3500 tegelpannor skall upp på taken. Kristofer hjälper till med det tunga arbetet att bära ut pannorna, som vi får upp med hjälp av en hissanordning.
22/7 2010 Västergaveln är äntligen komplett med panel och vindskivor. Vi har behövt kompletteringsköpa panel med samma tjocklek som vår egensågade, 25 mm. Vi kunde då få 7,5 meter långa brädor så vi slipper skarva. Och nu håller vi på att flytta ställningen till östsidan för att få den klar också. Ställningsstommen är lätt, men plattformarna är tunga att hantera för en man.

14/7 2010 Nu är vi igång med att spika upp den invändiga panelen  på övervåningen. I våtutrymmen sätter vi upp sk humidskivor (gipsskivor med glasfiberytor) som underlag för kakel.

18/6 2010 De senaste veckorna har det varit full aktivitet med elektriker, murare och mattläggare. Dessutom pågår uppsättning av gipsskivor.

1/6 2010 Muraren (Benny) är i full gång med skorstenen för kaminen. Vi har börjat panelbeklä rummen på övervåningen.

7/5 2010 Nu sker inga spektakulära förändringar. Inomhusjobbet fortsätter med installationsarbeten för el och ventilation. Samuel och Thomas drar rör för elledningar och monterar dosor.

17/4 2010 Första ytmaterialet på plats. Bottenvåningens tak klart i de flesta rummen. På övervåningen är alla innerväggsstommar utom en på plats.

2/4 2010 Rummen på övervåningen börjar ta form.

9/3 2010 Bottenvåningens fönster på plats. De stora fönstren krävde insats från de duktiga snickarna Magnus och Peter. Men då blev resultatet bra. Ännu saknas lister som täcker av springan mellan fönstren. Det blev en besvikelse att de öppningsbara fönstren saknar espagnolett och fönsterbroms som vi anser oss ha beställt.

Det krävdes en del justeringar av de utvändiga foderbrädorna innan allt stämde. Det går åt en del onödig tid för sådana fel.

Vardagsrummet blir fantastiskt!

20/2 2010 Mellanbjälklagets bjälkar börjar komma på plats.

Utsikten är är lika underbar på vintern. Snötäcket är mer än en halv meter tjockt.

10/2 2010 Med hjälp av professionella snickare blir innertaket snabbt plastat och glespanelat. Snart dags att spruta in takisoleringen.

23/10 2010 Bygget har stått stilla i mer än en månad på grund av kylan. Samtidigt har Anders fått vila sina tennisarmbågar. Utsikten är inte mindre vacker på vintern.

5/12 2009 Nu pågår fortfarande isoleringsarbete, panelmålning och panelspikning. Dessutom målas fönster- och dörrfoder svarta. När vädret är regnigt, som det varit den senaste tiden, häftar vi upp diffusionsspärren och skruvar och spikar reglarna (45x45) för installationsskiktet. Det här är en period då bygget känns långsamt för att inget blir riktigt färdigt.

1/11 2009 Vi har börjat sätt upp den utvändiga panelen. Det är ett rätt stort arbete att välja ut panelbrädor med någorlunda rätt längder för att utnyttja det virke vi har sågat. Panel och fönsterfoder behöver komma upp innan vi kan sätta in fönstren.

24/10 2009 Ulla gör ett jättearbete med den viktiga isoleringen. Det får inte bli några glipor. Eftersom det skall vara balanserad ventilation måste tätskiktet, diffusionsspärren, vara helt tätt. Alla skarvar tejpas och i fönsterhörnen häftar och tejpar vi speciella fönstersmygar av plastfolie.

27/9 2009 Väggarna har flera isoleringsskikt. Klicka på bilden så kan du läsa texten. Huset är nästan fullt med isoleringspaket, men vi har ytterligare 3 pallar med isolering utanför huset.

8/9 2009 Nu är vi i full gång med att gipsa utsidan. Bottenvåningen och hela östsidan är klara. 17/9 2009 Nästan all gips är nu monterad och vi har kunnat börja isolera.

23/8 2009 Taket på norrsidan har också fått underlagspapp och vi har börjat sätta upp de utvändiga gipsskivorna som utgör vindskydd.

6/8 2009 För ett par dar sedan fick Kristofer och jag upp norrsidans alla takbalkar utom en som vi behövt flytta ställningen för. Robban kom och hjälpte oss med de två långa balkarna. Idag tog vi hjälp av Andreas på Angereds Byggvaror för att få upp den sista balken. Tidigare har Nisse lyft limträbalkarna på plats. Killarna är mycket hjälpsamma.

28/7 2009 började vi spika takbrädor. Kristofer och jag spikade och Ulla hantlangade. Dagen därpå kunde vi med Rolfs och Kaisas hjälp slutföra det arbetet och få på takpappen. Mycket skönt!
26/7 2009 började vi (Kaisa, Rolf, Kristofer och Anders) täcka taket på sydsidan med masonit och distansreglar för luftning av taket. Det krävdes mycken klättring på stegar och ställningar. Nu är i alla fall mer än halva huset regnskyddat, men det krävs att vi snabbt får på takbrädor och takpapp (underlagspapp för tegeltak) så masoniten inte förstörs av regn.
16/7 2009 kunde vi äntligen börja montera de första takbalkarna. Vi (Kristofer och Anders) blev klara med sydsidan dagen därpå. Balkarna är 500 mm höga sk lättbalkar med ett liv av masonit och flänsar av trä (50x70). Balkarna har påmonterade tassar av 70x170 virke. Över vardagsrummets fönsterparti har vi en limträbalk (90x315) understödd av en pelare (90x115) i mitten.

25/5 2009 har vi kommit långt på den inre stommen. Ytterväggarna består av dubbelt regelverk med 290 mm obruten isolering emellan.  Fönsternischerna skall bli fasade för att inte kännas alltför djupa.
24/4 2009 börjar den yttre stommen i bostadshuset bli färdig. För att göra färdigt de högsta väggarna behöver vi bättre ställningar än de vi nu disponerar. Mellan varven snickrar vi fasad på garaget.
4/4 2009 har vi börjat stomresningen för bostadshuset. Väggen närmast kameran på högra bilden ser hög ut, men dess översida ligger i nivå med takbalkarnas översida. Dvs drygt 570 mm över innertaket. Vi bygger väggarnas yttre stomme liggande på betongplattan och reser dem sedan. Plywoodskivorna stabiliserar i sidled och gör att vi kan vara säkra på att få väggarna i lod. Den här gången har Anders fått hjälp av Kristofer med resningen.
29/3 2009 Vi har börjat sätta upp ytterpanelen på garaget. Ulla, som har fått "målningsentrepre-naden", stryker brädorna med järnvitriol innan de sätts upp. Hon har en "bassäng" under som samlar upp droppet. Järnvitriol ger mycket fula fläckar, men en vackert silvergrå fasad! Garaget är verkstad nu. Det mesta av planken dimensionssågar vi till reglar i bredderna 45, 70, 95 och 120 mm. Det är ett tidskrävande arbete. Vi hoppas att panelen skall räcka till båda byggnaderna och regelvirket till ungefär en sjättedel.

3/2 2009 Nu är garagetaket klart med papp. Takteglet får vänta till sommaren. Nu vill vi vind- och regntäta huset så vi kan få torrare arbetsplats. 26/2 2009 Garageporten är på plats och provisorisk dörr gör att huset är tätt och kan avfuktas. Takisoleringen (cellulosaisolering) sprutades in ett par dagar tidigare, så vi kan ha lite värme på.

23/12 2008 Garagets yttre regelstomme är uppe. 31/12 2008 På nyårsafton är också takbalkarna på plats. Takbalkarna är sk lättbalkar som en person lätt kan hantera.
7/12 Äntligen blev det lite torrare och vi kunde börja spika ihop de väggreglar vi kapat. Vi börjar med garaget för att få en bättre arbetsplats. I hörnen skruvar vi fast 9 mm plywood som diagonalförstärkning.
1/12 Efter någon vecka kunde vi sätta upp ett partytält (av mindre smart konstruktion) att ha som tillfällig arbetsplats och virkeslager.
19/11 2008 Göts grunderna.

7/11 2008 Armeringen är nästan klar. Endast telefonledning dras i plattan. All el och alla vattenledningar dras innanför diffusionsspärren.
Med Sundolitt F-grund får vi en kraftig betongsockel. Den övre delen av den yttre cellplastformen bryts eller skärs bort efter gjutning. Mellan plattans kantbalk och den yttre balken/sockeln armeras med 2 rostfria byglar kallade nålarmering, förskjutna 300 mm sinsemellan och på centrumavståndet 600 mm.. 

5/11 2008 Avloppsanslutningar är klara och ett rör för tilluft till kaminen är på plats. Vi har undvikit att dra upp rör eller ledningar i kantbalken. För att cellplasten skall släppa från betongen måste det sitta en sk släppduk mellan formen och betongen.

Samtidigt pågår detaljprojekteringen för fullt. Husen är modellerade i 3D och den bärande stommen är separat modellerad.

31/10 2008 Formning för grundplattan till bostadshuset påbörjad. Vi använder Sundolitt F-element för att få minsta möjliga köldbrygga. Vi får en bra betongsockel när yttre cellplastformen bryts bort.
15/10 2008 Det behövs stora mängder isolering - bara för grunderna till bostadshuset och garaget. Kantelementen är Sundolitt F-grund, som egentligen är avsedda för hus med tegelfasad
2/10 2008

1/10 2008 börjar markarbetena för husgrunden bli klara.

30/9 2008 är markbädden för 6 fastigheter klar. Marken ser ut som ett månlandskap Vår slamavskiljaren kom inte ner så djupt i marken som vi önskat.

29/9 2008 Markbädden skall förses med isolering innan den täcks med jord

 
 
19/9 2008 var utloppet nästan klart och sandfyllningen klar till en tredjedel.

Det går undan. 18/9 2008 var det schaktat för markbädden, som skall betjäna 6 fastigheter. Materialet tippades på vår tomt. Därefter öste Bengt ner det i på duken som skall täta mot underlaget.

Nu är vi igång! 16/9 började Bengt rensa byggplatsen på stubbar.

Vi rensar efter skogsavverkningen i behaglig takt och njuter av utsikten

12/6 påbörjades sågningen av virket - det blir tum-dimensioner som är de fasta inställningarna på sågen.

26/5 borrades brunnen

17/4 satte Åsa Sjöstedt och hennes "pinnpojke" ut huset

3/4 2008 fraktades timret till sågen

29/2 2008 drogs timret ut till vägen

Arbetet på huset har börjat 27/1 2008 med skogsavverkning. Med hjälp av en skogsavverkare fälldes 60 träd på en dryg halv dag.